luni, 1 septembrie 2008

Spovedanie la Tanacu, regia Andrei Serban



Jurnalistul Mirel Bran relateaza pentru Cotidianul care a fost impactul premierei de la New York a piesei "Spovedania", pusa in scena de Andrei Serban dupa romanul scris de Tatiana Niculescu Bran.
Andrei Serban (foto, in dreapta) crede ca aceasta piesa povesteste Romania intr-un mod fara precedent
(FOTO: Daniela Dima)
In momentul in care aplauzele si ovatiile au izbucnit in sala teatrului La MaMa, de la New York, am inteles cu totii ca tot ce ni se intimpla era adevarat. Piesa de teatru "Spovedania", tradusa, pentru publicul american, prin "Deadly Confession", pe care sotia mea, Tatiana Niculescu Bran, o scrisese pentru regizorul Andrei Serban, si o mina de tineri actori din Romania au ridicat in picioare publicul unei sali mitice din vecinatatea Broadway-ului.
La inceputul acestei aventuri s-a aflat cartea "Spovedanie la Tanacu", un roman jurnalistic publicat la Editura Humanitas, in toamna anului 2006. Scrisa in urma unei anchete amanuntite a cazului Tanacu, aceasta carte avea sa devina materia prima a piesei de teatru care ne-a adus pe toti la premiera programata pe 1 octombrie si organizata de Institutul Cultural Roman din New York.
Initiata de Corina Suteu, presedinta Asociatiei ECUMEST si directoarea ICRNY de la New York, "Academia itineranta Andrei Serban" a debutat cu dramatizarea si punerea in scena a acestei carti. "Este prima piesa de teatru care povesteste Romania de astazi intr-un mod cu totul nou, ne-a marturisit Andrei Serban. Teatrul romanesc are nevoie de un suflu proaspat, precum cel din cinematografie, adus de noua generatie de regizori. Aceasta piesa poate marca un inceput". Atelierul cu actorii si primele improvizatii pe marginea textului cartii s-au facut in iulie, la Plopi, un sat izolat din Muntii Apuseni, unde regizorul s-a retras impreuna cu actorii si cu autoarea cartii pentru a dramatiza "Spovedanie la Tanacu".
Nu cunosteam bine mediul actoricesc din Romania si am fost cu atit mai surprins de profesionalismul acestor tineri actori proveniti din diverse teatre din provincie. Urma sa fiu martorul unui experiment teatral care mi-a desfiintat toate cliseele pe care le aveam despre creatia teatrala. Ca prim exercitiu, la Plopi, Andrei Serban i-a invitat pe actori sa dramatizeze ei insisi scene din carte si sa le joace. Pe masura ce ei improvizau scenele, autoarea "Spovedaniei la Tanacu" scria textul piesei de teatru inspirindu-se din jocul lor. "Deadly Confession" nu a fost scrisa inainte de a fi jucata, ci in timp ce se juca. Probabil ca tocmai acest efort colectiv a condus la un text cu o incarcatura care depaseste cu mult cadrul unui fapt divers local.
Lucrul a continuat in sala teatrului La MaMa din Manhattan, care a gazduit, in cei 46 de ani de existenta, unele dintre cele mai interesante experimente teatrale americane si internationale. Pe 1 octombrie a fost rindul Romaniei sa prezinte o creatie teatrala originala. Cu o seara inainte, prudent, Andrei Serban i-a prevenit pe actori ca publicul american, in general, e zgircit cu laudele si nu e obisnuit sa aplaude indelung la finalul unei reprezentatii. In seara urmatoare, la finalul piesei jucate cu maiestrie si cu mare finete actoriceasca, publicul newyorkez s-a ridicat in picioare electrizat si a aplaudat minute in sir, strigind "Bravo!". Povestea unei tentative de alungare a duhurilor rele despre care s-a scris enorm si nu s-a inteles aproape nimic a convins exigentul public american de calitatea creatiei teatrale din Romania.
La Bucuresti se vor ridica probabil voci care ii vor infiera pe protagonistii acestei creatii, acuzindu-i ca strica imaginea Romaniei. Cred insa ca tinerii actori romani care au exaltat publicul american au invatat un lucru mai pretios decit discursurile propagandistice, si anume ca talentul lor incepe sa fie apreciat pe marile scene ale lumii.
Dupa premiera de la New York, piesa de teatru "Spovedania" asteapta sa fie preluata de un teatru din Romania. Am filmat aventura facerii ei in amanunt cu gindul unui film documentar pe care il voi propune spre difuzare canalului de televiziune TVR 1 la inceputul anului viitor."
· Academia Itineranta
Andrei Serban Travelling Academy (Academia Itineranta) este un proiect initiat si finantat de Asociatia ECUMEST si de Institutul Cultural Roman din New York. Miza acestuia este sa aduca laolalta scriitori, actori si regizori, in cadrul unui laborator de creatie. Andrei Serban, una dintre cele mai importante figuri ale teatrului din secolul XX, este cel care coordoneaza acest workshop. Actori: Csilla Albert, Richard Balint, Ionut Caras, Ramona Dumitrean, Cristian Grosu, Catalin Herlo, Cristina Holtzli, Silvius Iorga, Mara Opris, Florentina Tilea, Andrea Tokai.

Niciun comentariu: